top of page
Yazarın fotoğrafıKineo Dergi

Dans Konuşmaları: Daha İyiye Doğru - Dans Alanında Çalışma Şartları

Güncelleme tarihi: 24 Şub

Dans Konuşmaları: Daha İyiye Doğru başlıklı seri kapsamında gerçekleşecek olan "Dans Alanında Çalışma Şartları" oturumu 29 Şubat'ta Akbank Sanat'ta!





Dansçılar, diğer bütün sanatçılar gibi ekonomik olarak önlerini görmekte zorlandıkları bir noktadalar. Geçtiğimiz on yılı aşkın sürede izleyiciyle buluşmak ve fon bulmak konusundaki zorluklar bu alanın ekonomik olarak daralmasına yol açtı. Ancak dans alanında çalışma şartlarının zorluğu bunlardan ibaret değil. Eser üretimi, prova ve sahneleme süreçlerinin hepsinin güvencesiz alanlar olarak dikkat çekiyor. “Dans Konuşmaları: Daha İyiye Doğru” konuşma serisinin son oturumu olan “Dans Alanında Çalışma Şartları”, Türkiye’nin dans sahnesinin önemli isimleriyle mevcut koşulları ve bu koşulların nasıl daha iyiye gidebileceğini masaya yatıracak.


Dans Alanında Çalışma Şartları 

Saat: 18.30 - 20.00

Moderatör: Gizem Bilgen

Konuşmacılar: Talin Büyükkürkciyan, Mihran Tomasyan, Zeynep Günsür, Fulya Peker


* Bu konuşmaya katılmak için Akbank Sanat web sitesi üzerindeki "Kayıt Ol" butonunu kullanarak kaydınızı oluşturabilir, ücretsiz etkinlik davetiyenizi alabilirsiniz. Kayıtlar etkinlik tarihinden 1 hafta önce (22.02.2024, 18:30'da) açılacak ve "Kayıt Ol" butonu görünür hale gelecektir. Katılım 120 kişilik kontenjan ile sınırlıdır.


* Etkinlik kaydını tamamlayıp davetiyesini alan katılımcılarımızın etkinlikten en az 15 dakika önce alanda olmaları rica olunur. Etkinlik saatinde kapılar kapanacaktır.





Gizem Bilgen


Codarts, Rotterdamse Dansacademie’den mezun olmuş, Berlin RadialSystem V’de Sasha Waltz & Guests Topluluğu ile stajını tamamlamış̧ ve Nisan 2011’de Cullberg Bale, Riksteatern’da misafir sanatçılık programına katılmıştır. MSGSÜ Sahne Sanatları Bölüm’ü, Çağdaş̧ Dans ASD, Yüksek Lisans tez projesi Hiatus, IKSV 19. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında gerçekleşmiştir. Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dans ASD ve MSGSÜ Sahne Sanatları Bölüm’ü, Çağdaş̧ Dans ASD dans eğitmeni olarak görev yapmış̧ ve şu an Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Tiyatro Bölüm’ü, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Performans Sanatları Bölümü’nde hareket dersleri vermektedir. Dans alanında özel danışmanlık yapmakta, dans ve tiyatro alanında eğitmen, koreograf ve icracı olarak çalışmaya devam etmektedir. 



Talin Büyükkürkciyan


Talin, İstanbul temelli bağımsız bir koreograf ve doğaçlama dans sanatçısıdır.  Arnhem/Hollanda’daki Avrupa Dansı Geliştirme Merkezi’nde çağdaş dans ve koreografi eğitimini tamamladıktan sonra yurda dönüp kendi projelerini yaratmış, yurt içi ve yurt dışında çeşitli dans gösterilerinde diğer koreograflar ve dansçılarla iş birliği yapmıştır. 2002 yılından bu yana düzenli olarak öğretmenlik faaliyetini sürdürmektedir. Çatı- Çağdaş Dans Sanatçıları Derneğinin kurucu üyelerinden biridir. 2006 yılında başlattığı Transit-Istanbul Doğaçlama Günleri’nin iki yaratıcısından biridir. Dans etmenin yanı sıra Talin aynı zamanda Agos gazetesinde çalışmış, 2010 yılında “Feriköy - Anılarda … Şimdi” ve 2023 yılında “Beyoğlu Tılsımı” kitaplarını yazmıştır. 2011 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültürel İncelemeler yüksek lisans programından “Hemşinlilerde Unutarak ve Gizlenerek Var Olmak” teziyle mezun olan Büyükkürkciyan, 2008 yılından bu yana İstanbul Bilgi Üniversitesi Sahne Sanatları programında “Hareket Teknikleri” dersini vermektedir. 

İşlerinden bazıları:
“Maddenin Doğasına Aykırı”, 2023 açık prova Mayıs - Salt Galata.
“Bak - Sen” ilk gösterim, 2019, 23. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali - Arter. 
“Bir Kadın” ilk gösterim, 2017 Dünyada Bir Köşe Festivali - Bomonti Ada
 “Tekinsiz” ilk gösterim - 2015,Torunlar sergisi – Depo
 “Lokum” ilk gösterim, 2012,18. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali - Üsküdar Tekel Sahnesi. 
“Mesele”, ilk gösterim, 2010,17. İstanbul Uluslararası Tiyatro Festivali - Kumbaracı 50
“Mekanizmalar” ilk gösterim, 2009 - Ritz Carlton Oteli Tiyatro Salonu 
“Tersi –Düz” ilk gösterim, 2008, 16. İstanbul Uluslararası Tiyatro Festivali
“40. Kapıyı Açarsan...” ilk gösterim, 19 Ocak 2008, İstanbul Fransız Kültür Merkezi - Hrant Dink anısına.
“Tepetaklak”, ilk gösterim, 2007, İstanbul Dans Festivali - Garaj İstanbul



Mihran Tomasyan


Mihran Tomasyan dansa halk oyunlarıyla başladı. Getronagan Lisesi’nde okurken KUM,PAN,YA topluluğunun “Kim o?” adlı gösterilerini izlemesiyle gösteri sanatlarına merak duymaya başladı. Mimar Sinan Üniversitesi Modern Dans Bölümü'nde (2001) ve ardından Fransa - Angers’de Centre National de Dance Contemporain’da öğrenci oldu. 1999’da Rebecca Lazier ile Amerika ve Canada’da gösteriler yaptı, 2000 yılında Yard Dance Group’la Martha’s Vineyard adasında çalıştı ve orda ürettikleri eserlerle aynı yıl New York Downtown Festival’inde Edissa Weeks’in koreografisiyle dans etti. 2002-2007 yılları arasında Paris’de Cie Cre- Ange’ın uzun süre dansçılığını yaptı. Go baby go, I wanna be your dog, Man and Ray, Favorite Things, Embreasse- nous, L’encontre, Piece a Conviction adlı eserlerinde dans etti. 

Ayrıca, Belçika’da As Palavras, Almanya'da Sasha Waltz, İsviçre’de Da Motus, Fransa’da Association YMA topluluklarıyla, Türkiye’de de Aydın Teker, Tuğçe Tuna ve Bedirhan Dehmen’in eserlerinde dans etti. 

Kurucularından olduğu Çıplak Ayaklar Kumpanyası’nda (2003) "Mehmet Barış’ı Seviyor" (2005) gösterisinin koreografisini üstlendi ve bu gösteri onların daha geniş kitlelere ulaşmasını sağladı. 2007 senesinde topluluğun kendi stüdyosuna geçmesiyle üretimini ve enerjisini bu alana odaklayan Tomasyan burada “Ters Okyanus, Sen balık değilsin ki, Hayat Ağacı, Gomidas’la Yolculuk, Tüh, Her an her şey olabilir, Sar” gibi gösteriler üretti. 2012-2022 arası Açık Radyo’da "Çıplak Ayaklar'la Dans" programını Duygu Güngör’le beraber sundu.  

Yaşadığı İstanbul’da dansçılık, eğitmenlik, stüdyo yürütücülüğü, koreografi, nakliye, yayıncılık ve prodüksiyon, İznik'de çakARAZİ alanının hazırlık sürecinde ve Tophane Noise Band adlı grupta ses çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor. 



Zeynep Günsür Yüceil


Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümünü bitirdikten sonra Hindistan’da Delhi Üniversitesi’nde sosyoloji ve hint klasik dansları alanlarında araştırma yapar. YL derecesini Londra Middlesex Üniversitesi Gösteri Sanatları alanında tamamladıktan sonra, Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümünde Doktora çalışmalarını yaparken Tüba bursuyla bir yıl boyunca New York Üniversitesi/ Middle Eastern Studies Bölümünde doktora araştırmalarına devam eder. 2002-2010 yılları arasında, YTÜ/ Sahne Sanatları Bölümü- Modern Dans Programında, 2010 yılından itibaren Kadir Has Üniversitesi Tiyatro Bölümünde öğretim üyeliği yapmaya devam etmektedir. 1991-97 yılları arasında İstanbul’da Yeşil Üzümler Topluluğunda yönetmen ve performansçı olarak disiplinlerarası işler üretir. 1999’dan itibaren Hareket Atölyesi Topluluğu adı altında kurduğu, farklı yaşlar ve altyapılardan gelen kişilerle oluşturduğu toplulukla hareket tiyatrosu alanında sanatsal araştırma yapmaya, iş üretmeye ve sahnelemeye devam etmektedir.



Fulya Peker


Fulya Peker New York ve İstanbul’da çalışmalarını sürdüren bir sahne sanatçısı ve eğitmendir. 2007 yılında kurduğu Katharsis Performance Project çatısı altında yazar-yönetmen-icracı olarak deneysel ve disiplinlerarası çalışmalarını sergilemekte olan Peker; NY’ta Richard Foreman, John Zorn, Robert Ashley, Katsura Kan, David Michalek gibi tiyatro, müzik, dans, film alanında tanınan sanatçıların eserlerinde sahne almıştır ve halen deneysel opera grubu Object Collection ile çalışmalarını sürdürmektedir. Lisansını H.Ü. Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Anasanat Dalı’nda; yüksek lisansını Brooklyn College/CUNY Tiyatro, Tarih, Edebiyat ve Eleştiri programında tamamlamış olan Peker’in edebi çevirileri, şiirleri, felsefe ve deneysel sahne üzerine kaleme aldığı makaleleri hem Amerika’da hem de Türkiye’de yayınlanmıştır. 2015 yılından bu yana İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde yönetmenlik ve oyunculuk üzerine çeşitli dersler vermekte ve Metafor Festivali’ni düzenlemekte olan Peker; bir yandan da uluslararası alanda, fiziksel ve vokal araştırmalarına yönelik atölyeler ve deneysel performanslar sunmaya devam etmektedir. 







Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page